HARTMANN ScandiCare AB
Om HARTMANN > Historik

HISTORIK - 190 år med HARTMANN

Året var 1818, en tid med svåra ekonomiska förhållanden efter Napoleons härskartid och många spinnerier gick i graven. Ludwig von Hartmann arbetade då på ett spinneri i Heidenheim, Tyskland och trots alla svårigheter tog han över spinneriet och la grunden till vad som i dag, nästan 190 år senare är HARTMANN.

Till firmans första logo som registrerades år 1883 valde Paul Hartmann att anpassa röda korssymbolen och förse den med Eskulapstavar.

Spinneriet var då ett av de största i regionen Württemberg och tillverkade mössor, strumpor och näsdukar.

Tio år senare överlåter han spinneriet till sina söner, hans son Paul Hartmann Sr. förvärvar även en blekningsanläggning och startar sitt eget företag, ”Paul Hartmann Bleiche, Färberei und Appreturanstalt”. Paul Hartmann blev mycket fascinerad av bakteriologi och hygien, vilket ledde till att han 1870 påbörjade att tillverka nya typer av förbandsmaterial.

 

Industriell tillverkning av förbandsvadd

Kort därefter startar man  med industriell tillverkning av förbandsvadd baserat på en metod för avfettning av bomull som kirurgen Prof. Dr.Victor von Bruns utvecklat. Tack vare avfettningen fick bomullen för första gången någonsin en absorberande egenskap.

 

Pionjärer inom antiseptisk sårbehandling

Bara ett år senare skriver den skotske läkaren Joseph Lister ett brev till Paul Hartmann om en metod för tillverkning av ett bakteriedödande sårförband vilket leder till en framgångsrik produktutveckling och man börjar producera produkter för antiseptisk sårbehandling.

 

Professionella partners

Att arbeta med profesionella partners med medicinsk kompetens var viktigt för Paul Hartmann, vilket fortfarande idag har en stor betydelse vid utveckling av produkter hos HARTMANN.

 

Internationell expansion

År 1882 öppnar Paul Hartmann det första utländska bolaget i Pavia, Italien och sonen Paul Hartmann Jr fortsätter den internationella expansionen med ytterligare bolag i Paris, London, New York och Bryssel. Man startar även två utländska produktionsbolag. 

 

Hårt drabbat under andra världskriget

Företaget drabbas hårt av andra världskriget och förlorar samliga utländska bolag.

I en dagbok från en av de anställda på bolaget i Hamburg kan man läsa om den fruktansvärda natten mellan den 26 -27 juli, 1943. En natt som förändrade deras liv för alltid.

 

Ny expansion under 1970-talet och framåt

Redan 1972 öppnar man igen upp ett utländskt bolag, denna gång i Chatenois, Frankrike. Bolaget är idag det omsättningsmässigt största dotterbolaget i HARTMANN koncernen. 2013, 41 år senare har HARTMANN dotterbolag i ett 30-tal länder runt om i världen vilket gör HARTMANN till ett av de största bolagen inom sitt område.